Geluksmomenten in Luzern 06/30/2016 in Luzern-Vierwoudstedenmeer door Louël de Jong

Tijdens de reis naar en in Luzern beleef ik meerdere geluksmomenten. De boottocht over het Vierwoudstedenmeer, de stad vol cultuur en een rondleiding langs de enorme kunstcollectie van Angela Rosengart.

Het was een bijzonder nachtje, in het stro van de boerderij van familie Müller in het kanton Uri. Maar ik héb geslapen, ondanks koude voeten en gedachtes aan alpine spinnen en vooral-niet-naar-de-wc-moeten. Ik had voor een matras gekozen (en een mummie slaapzak met capuchon én twee dekens) omdat ik daar iets beschutter lag dan in het hooi. Ongetwijfeld is dit heel gezellig als het warmer is en je met familie of vrienden bent, maar voor nu vind ik het vooral fijn dat het weer licht is. Ik kijk uit het kleine raam waar ik de witte toppen zie die gisteren verscholen waren achter wolken; drieduizenders waaronder de Gross Ruchen.

Terug naar de bergen

In de keuken bij de familie klinkt jodelmuziek. 'Elke zaterdagochtend', zegt vader Max met een knik naar het radiootje. Er is lekkere zelfgemaakte dennennaaldenstroop (gemaakt van de jonge dennennaalden – supergezond!), bergkaas en thee. Dochter Veronika (19) vertrekt naar de bloemenwinkel in het dal waar ze werkt. Gisteravond sprak ik met haar over het leven op 1300 meter hoogte. Ze houdt ervan en is altijd gelukkig weer naar de boerderij te gaan. Dat heb ik de afgelopen dagen opvallend vaak gehoord van jonge Zwitsers. Ze reisden of studeerden een tijdje in het buitenland, maar allemaal wilden ze terug naar hun bergen. Ik begrijp dat nu wel. Vandaag reis ik door naar Luzern, en hoewel ik benieuwd ben naar de stad, weet ik niet of ik wel zin heb in de drukte die daarbij hoort. Maar zoon Mathias (20) brengt me naar de seilbahn en zo zoef ik terug naar beneden.

Luzern

De boot naar Luzern vertrekt in Flüelen aan het Vierwoudstedenmeer. Het is rustig aan boord, volgens de steward vanwege festiviteiten rond de opening van de nieuwe Gotthardtunnel in omliggende dorpen. De ingang van de tunnel is 10 km verderop. Dan volgt een heerlijke bootreis van drie uur over groen berg- en gletsjerwater. We stoppen bij steigers en dorpjes, steeds wordt getoeterd bij aankomst. Ik werk binnen op mijn laptop aan deze blogs, af en toe ga ik het dek op om de wind te voelen en de bergen te zien. Soms heb je van die geluksmomenten, dit zijn ze. Op de kade van Luzern is het een komen en gaan van mensen en kleine boten. Het moderne Kultur- und Kongresszentrum (KKL) springt meteen in het oog. In deze concertzaal vindt elk jaar het bekende Luzern Festival (www.lucernefestival.ch) plaats, met wereldberoemde orkesten, dirigenten en solisten (12 aug t/m 11 sept 2016). Vanaf daar loop ik naar het historische centrum met een oude verdedigingsmuur, schilderachtige pleinen en met fresco’s beschilderde huizen. De vele terrasjes langs de rivier de Reuss maken de stad gezellig, net als de jongens die hun surfplanken met touw aan een van de bruggen vastbinden, en zich staande proberen te houden op het stromende water. Er is (vlooien)markt vandaag langs de oevers, en ook de leukste winkels zijn in dit gebied. Op de houten, overdekte Kapelbrug zijn veel toeristen, maar hij is zeker mooi om te zien. Wat Luzern zo’n prettige stad maakt? 'De combinatie van natuur en cultuur', zegt de Nederlandse Yvonne die hier al jaren woont. 'Er wordt zoveel georganiseerd op cultureel gebied dat ik soms niet kan kiezen.'

Geportretteerd door Picasso

Een van de mooiste musea van de stad is Sammlung Rosengart (www.rosengart.ch). In 2002 besloot Angela Rosengart de enorme kunstcollectie die ze met haar vader opbouwde, in een museum onder te brengen. Het is indrukwekkend, met zo’n driehonderd werken van onder meer Picasso, Matisse, Bonnard, Chagall, Renoir en Klee. Helemaal bijzonder is dat Picasso vijf keer een portret van haar maakte. Ik heb de eer met Angela Rosengart (84) door het museum te lopen. Terwijl we dat doen, komen verscheidene bezoekers naar haar toe voor een handtekening of foto. Ze vertelt me hoe ze als 16-jarig meisje plotseling haar vader – galeriehouder/kunsthandelaar in Luzern – moest helpen omdat hij met skiën zijn been had gebroken. Er stond een expositie gepland van Paul Klee; nu moest zij de werken inlijsten en zich verdiepen in de schilder. 'Vanaf dat moment wilde ik niks anders meer.' Ze bezochten ateliers van Chagall, Matisse en Miró die toen nog niet beroemd waren en raakten bevriend. Haar vader leerde haar goede kunst herkennen (altijd vergelijken met de mooiste werken). Picasso was de eerste die Angela – timide verscholen achter haar charismatische vader – opmerkte. Hij wilde haar portretteren in zijn atelier in Parijs, ook zij werden goede vrienden.

Vol van de prachtige schilderijen en de verhalen van Angela Rosengart vertrek met de trein naar mijn laatste slaapplaats, Seminar en Wellness Hotel Stoos, op 1300 meter, boven het meer.

Tips & highlights van Louël

Bootreis van Flüelen naar Luzern: je kunt ook per bus, trein of auto, maar dit is te mooi om achterwege te laten. Vanaf het groene water heb je uitzicht op de bergtoppen en dorpen. Drie uur genieten, maar je kunt ook kiezen voor een korter stuk en gaan wandelen.
www.myswitzerland.com/nl-nl/wilhelm-tell-express www.lakelucerne.ch

Rondje Pilatus: dit is het favoriete uitje van veel stadsbewoners. Neem de boot naar Alpnachstad, daar het tandradbaantje (steilste ter wereld!) naar de top van de Pilatus. Met een gondel via de andere kant van de berg weer naar beneden, en vanuit Kriens met de bus terug naar Luzern. www.pilatus.ch

Museum Sammlung Rosengart: prachtige kunstcollectie, met veel werken van Picasso en Paul Klee (125!). www.rosengart.ch
Pilatusstrasse 10, 6003 Luzern, +41 (0)41 220 16 60

Wie is Louël?

De liefde voor Zwitserland werd journaliste Louël de Jong (47) met de paplepel ingegoten: haar ouders leerden elkaar kennen in Zwitserland. Talloze vakanties en mooie herinneringen verder is ze er nu voor haar Grand Tour langs Wallis, het Vierwoudstedenmeer en Luzern.

Lees ook

 • Zwitserse wijsheid

  07/03/2016 in Luzern-Vierwoudstedenmeer door Louël de Jong

  Waar wij in Nederland rennen en vliegen in ons dagelijks leven, is de tocht in Zwitserland heerlijk relaxed. Genieten van lokale kaasjes, bubbelbaden in de tuin en mooie wandelingen; het is een verademing.

 • Heerlijk afgelegen

  06/24/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Met pijn in mijn hart vertrek ik vandaag uit het ruige en lieflijke Wallis. Streek van wijngaarden, fruitbomen en hoge bergen. Maar ik treur niet lang, want onderweg kom ik allerlei aanraders tegen...

 • Verliefd op Val d'Anniviers

  06/17/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Ik word wakker op 1300 meter met het geluid waarmee ik ging slapen: koeienbellen. Door het kleine bovenraam van het chalet zie ik nog net een stukje van de Matterhorn en een paar andere witte toppen. Een plek om verliefd op te worden.

 • Authentiek Wallis

  06/12/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Zon! Zodra de trein de lange tunnel uitkomt is de lucht blauw en zijn de bergen hoog. Wallis: het droogste en zonnigste kanton van Zwitserland met indrukwekkende toppen zoals de Matterhorn. Opgewonden kijk ik om me heen, mijn blogavontuur kan beginnen.

Bekijk ook

10 betoverende meren 7 x food & drinks 8 uitdagende via ferrata