Heerlijk afgelegen 06/24/2016 in Wallis door Louël de Jong

Met pijn in mijn hart vertrek ik vandaag uit het ruige en lieflijke Wallis. Streek van wijngaarden, fruitbomen en hoge bergen. Maar ik treur niet lang, want onderweg kom ik allerlei aanraders tegen...

Ik heb geslapen op Castel de Daval, een wijnkasteeltje van de familie Caloz. Zoon Benoît vertelt over de wijngaarden en fruitbomen waarop we uitkijken. 'We telen abrikozen, kersen en appels en maken zevenentwintig verschillende soorten wijn. Er groeien hier veel soorten druiven, dat is uniek, en komt doordat de Rhône en de bergen zorgen voor verschillende bodemstructuren.

Toch wordt Zwitserse wijn nauwelijks geëxporteerd, omdat de hoeveelheden per wijnhuis te klein zijn.' Een wandeltip van Benoît: de Marche des Cépages (www.marchedescepages.ch) op 10 september. Het is een wandeling door de wijngaarden rond Sierre, waarbij je bij élke wijngaard wijn kunt proeven. 'Niet veel mensen lopen nog recht aan het einde van de tocht', lacht Benoît. Van moeder Monique krijg ik weer zo’n heerlijk ontbijt met lokale producten: smaakvolle bergboter en zelfgemaakte compote van rabarber en appels. Dit is zo’n authentiek gebied. De mensen zijn trouw aan wat de natuur hen geeft. Daarom ook geen jus d’orange bij het ontbijt, maar verse druiven- of abrikozensap. Want dat fruit groeit en bloeit hier. 

Bergkristallen

Met de Matterhorn Gotthard Bahn is het een ongelooflijk mooie treinrit langs wilde bergbeken, bloemenweides, diepe valleien en hoge toppen. Als je tijd hebt, bezoek dan ook Zermatt en Saas-Fee (stap uit in Visp voor het Saastal), maar ik moet door. Een groep Zwitserse bergbeklimmers een paar banken verderop biedt me een stuk van hun abrikozentaart aan. Met een symbolische hap neem ik afscheid van de abrikozen, en dus ook van Wallis. Even later stap ik uit in Göschenen, kanton Uri, bovenop de oude Gotthardtunnel. Ik mis mijn bus en voel me ineens een beetje verlaten en alleen hier op 1100 meter hoogte, op een stil stationnetje. Ook het winkeltje dat bergkristallen verkoopt is gesloten – jammer, want áls je ergens bergkristallen wilt kopen (of zelf wilt vinden) dan is het Gotthardmassief (een van de grootste mineraalvindplaatsen van Zwitserland) de aangewezen plek.

Groene boerengondel

Via Altdorf aan het Vierwoudstedenmeer reis ik naar Spiringen, waar ik verwacht word in Biohof Ratismatt. Om bij deze boerderij van de familie Müller te komen is mij geadviseerd de gondel te nemen. Bij het zien daarvan word ik alleen al blij. In een houten schuurtje langs de weg (bij de bushalte) hangt een groen gondeltje te wachten. Muntjes daarvoor zijn te koop bij het dichtstbijzijnde hotel-restaurant. De gondel blijkt er één met zelfbediening te zijn. Uh… alleen naar boven dus. Muntje in het apparaat, bagage erin, instappen (daarvoor heb je ruim de tijd) en na een hard zoemgeluid gaat het gondeltje schokkend omhoog. In stilte zweef ik over bloemenvelden, bergbeekjes, boomtoppen en grazende koeien. Een echte aanrader dit! Kanton Uri heeft veel van deze boerengondels (www.uri.info/de/wunderwelt/seilbahn-eldorado).

Eigenlijk zijn ze voor bergboeren om goederen te vervoeren en hun kinderen van of naar school te laten gaan. Dat gaat tegenwoordig vaak per auto (behalve in de winter), maar voor wandelaars zijn deze seilbahnen een uitkomst. Eenmaal boven kun je de mooiste wandelingen maken en dan bijvoorbeeld gaan slapen in het stro, zoals ik. Hoe avontuurlijk kun je een vakantie of tussenstop maken? Om bij de boerderij te komen moet ik twee van deze seilbahnen nemen en tien minuten lopen. Het geluid van mijn rolkoffer is wat misplaatst tussen het zachte geklingel van de koeienbellen en de stilte op deze hoogte – maar wat zijn die wieltjes handig op dit steile weggetje!

Die avond eet ik salade, pasta en vlees in de keuken van de vriendelijke familie Müller (www.ratismatt.ch). Om half tien ga ik naar mijn schuur. Beetje spannend wel, want hoewel hier twintig gasten kunnen slapen in het stro of op de matrassen, ben ik vannacht alleen. In een koude, donkere schuur. Zonder slot. Met een wc in een andere stal. Hoe afgelegen was het hier ook alweer?

Tips & highlights van Louël

Treinrit van Brig naar Andermatt of Göschenen: dit kan met de Glacier Express of, zoals ik, met de reguliere Matterhorn Gotthard Bahn. Hoe dan ook is het een wondermooie treinrit langs wilde bergbeken, bloemenweides, diepe valleien en hoge toppen. www.myswitzerland.com/nl-nl/reizen-met-de-trein-glacier-express

Boerengondel: dit is echt een unieke ervaring! Ik heb de seilbahnen genomen in Spiringen, maar er zijn er veel in deze regio. In de houten schuurtjes langs de weg hangen instructies, o.a. waar de muntjes te koop zijn (meestal dichtstbijzijnde hotel/restaurant of huis). www.uri.info/de/wunderwelt/seilbahn-eldorado

Slapen in het stro: slapen bij de boer op z’n Zwitsers. Hoog in de bergen (1300 meter) bij de familie Müller op hun Bio Bauernhof Ratismatt. Bij het wakker worden uitzicht op prachtige bergtoppen en met mooi weer buiten ontbijten. www.ratismatt.ch

Wie is Louël?

De liefde voor Zwitserland werd journaliste Louël de Jong (47) met de paplepel ingegoten: haar ouders leerden elkaar kennen in Zwitserland. Talloze vakanties en mooie herinneringen verder is ze er nu voor haar Grand Tour langs Wallis, het Vierwoudstedenmeer en Luzern.

Lees ook

 • Zwitserse wijsheid

  07/03/2016 in Luzern-Vierwoudstedenmeer door Louël de Jong

  Waar wij in Nederland rennen en vliegen in ons dagelijks leven, is de tocht in Zwitserland heerlijk relaxed. Genieten van lokale kaasjes, bubbelbaden in de tuin en mooie wandelingen; het is een verademing.

 • Geluksmomenten in Luzern

  06/30/2016 in Luzern-Vierwoudstedenmeer door Louël de Jong

  Tijdens de reis naar en in Luzern beleef ik meerdere geluksmomenten. De boottocht over het Vierwoudstedenmeer, de stad vol cultuur en een rondleiding langs de enorme kunstcollectie van Angela Rosengart.

 • Verliefd op Val d'Anniviers

  06/17/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Ik word wakker op 1300 meter met het geluid waarmee ik ging slapen: koeienbellen. Door het kleine bovenraam van het chalet zie ik nog net een stukje van de Matterhorn en een paar andere witte toppen. Een plek om verliefd op te worden.

 • Authentiek Wallis

  06/12/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Zon! Zodra de trein de lange tunnel uitkomt is de lucht blauw en zijn de bergen hoog. Wallis: het droogste en zonnigste kanton van Zwitserland met indrukwekkende toppen zoals de Matterhorn. Opgewonden kijk ik om me heen, mijn blogavontuur kan beginnen.

Bekijk ook

10 betoverende meren 8 uitdagende via ferrata 10 hotspots om te overnachten