Zwitserse wijsheid 07/03/2016 in Luzern-Vierwoudstedenmeer door Louël de Jong

Waar wij in Nederland rennen en vliegen in ons dagelijks leven, is de tocht in Zwitserland heerlijk relaxed. Genieten van lokale kaasjes, bubbelbaden in de tuin en mooie wandelingen; het is een verademing.

Vanuit het warme bubbelbad buiten kijk ik naar de bergen. Ik heb er veel gezien de afgelopen dagen, maar ze blijven mooi en raadselachtig. En overal dat zachte geklingel van koeienbellen in de verte. Het is duidelijk nog voorjaar. Het ene moment is er mist, het volgende moment piept de zon tevoorschijn. De motregen op mijn gezicht en de laaghangende wolken geven dit gebadder iets speciaals. 

Seminar en Wellness Hotel Stoos is prachtig. Het dorp Stoos ligt op een zonneplateau en is autovrij. Naar boven ga je met het kabeltreintje Stoosbahn (www.stoos-muotatal.ch/de/bergbahnen) – een steile rit omhoog door de bossen. De bestuurder van het treintje zei me gisteren goed uit te kijken naar wilde dieren. Verwoed dacht ik na wélke dieren dan... Beren? Wolven? Bergmarmotten?). Maar de hooischuur had ik overleefd, dus een wellnesshotel was kinderspel, met of zonder wilde dieren. Natuurlijk blijkt er geen gevaar, maar uitsluitend fijne zwembaden, dit bubbelbad, een sauna, fitnessruimte, spa-behandelingen en een restaurant met echt goed eten. En, belangrijk, een heerlijk zacht bed.

Goddelijke lokale producten

De winter is hier eigenlijk hoogseizoen, skigebied Morschach-Stoos is bekend, daarom zijn er mooie aanbiedingen in de zomermaanden. Het is jammer dat de Zwitserse frank duur is voor ons. Toch kun je je vakantie minder kostbaar maken door bijvoorbeeld vaker te picknicken onderweg. Ze maken en verkopen hier goddelijke lokale producten, dat heb ik wel geproefd deze dagen. Kazen, gedroogde worsten, honing, wijn, jam. Dus spreid je kleedje uit op een bergweide en geniet van al dit lekkers. De gezonde berglucht, bossen, bloemen en stromende beken krijg je gratis erbij. Iets anders: in sommige bergdorpen bieden ze in de zomermaanden free access cards aan, daarmee heb je gratis of met korting toegang tot zwembaden, gondels, tennisbanen en bussen. Zo probeert men de toerist tegemoet te komen.

Volg de natuur

In een wereld waarin we massaal overprikkeld zijn, is het leven hier een verademing. De weidse uitzichten, eeuwige sneeuw, bloemen, het wandelen en dammetjes bouwen.. je komt weer met beide voeten op de grond. Toen ik mijn gids Jean (84) in Grimentz vroeg wat hij had geleerd van leven in de bergen, zei hij: ‘Simpelweg leven met de seizoenen. Volg de natuur.’ Nu geldt dat in de bergen meer dan in de stad, maar het heeft ook te maken met meebuigen, niet overal invloed op willen hebben. Want dat heb je niet. Om dat soort wijsheden soms te zien én te beseffen is het goed in de Zwitserse bergen te zijn.

Tip & highlights van Louël

Seminar- und Wellnesshotel Stoos (AG Sporthotel Stoos): Fijn hotel hoog boven Vierwoudstedenmeer. Hoog wellness/ski-resort gehalte, maar niet overdreven luxe. Ook buiten het hotel is van alles te doen: wandelen, paardrijden of met de kabelbanen naar hogere toppen.
Ringstrasse 10, CH-6433 Stoos, +41 (0)41 817 44 44, www.hotel-stoos.ch

Speciale evenementen in de buurt: www.stoos-muotatal.ch

Wie is Louël?

De liefde voor Zwitserland werd journaliste Louël de Jong (47) met de paplepel ingegoten: haar ouders leerden elkaar kennen in Zwitserland. Talloze vakanties en mooie herinneringen verder is ze er nu voor haar Grand Tour langs Wallis, het Vierwoudstedenmeer en Luzern.

Lees ook

 • Geluksmomenten in Luzern

  06/30/2016 in Luzern-Vierwoudstedenmeer door Louël de Jong

  Tijdens de reis naar en in Luzern beleef ik meerdere geluksmomenten. De boottocht over het Vierwoudstedenmeer, de stad vol cultuur en een rondleiding langs de enorme kunstcollectie van Angela Rosengart.

 • Heerlijk afgelegen

  06/24/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Met pijn in mijn hart vertrek ik vandaag uit het ruige en lieflijke Wallis. Streek van wijngaarden, fruitbomen en hoge bergen. Maar ik treur niet lang, want onderweg kom ik allerlei aanraders tegen...

 • Verliefd op Val d'Anniviers

  06/17/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Ik word wakker op 1300 meter met het geluid waarmee ik ging slapen: koeienbellen. Door het kleine bovenraam van het chalet zie ik nog net een stukje van de Matterhorn en een paar andere witte toppen. Een plek om verliefd op te worden.

 • Authentiek Wallis

  06/12/2016 in Wallis door Louël de Jong

  Zon! Zodra de trein de lange tunnel uitkomt is de lucht blauw en zijn de bergen hoog. Wallis: het droogste en zonnigste kanton van Zwitserland met indrukwekkende toppen zoals de Matterhorn. Opgewonden kijk ik om me heen, mijn blogavontuur kan beginnen.

Bekijk ook

8 uitdagende via ferrata 9 boeiende musea 9 wonderlijke wandelingen